Elanders Dental AB

Patientberättelsen

Pelle Fernros:

Nu har jag fått en snarkskena

Jag fick veta att jag hade 30 st "uppvaknanden" under natten. Undersökningar visade att jag inte kom ner i djupsömn.

Tillbringade därefter nätterna med en syrgasmask. Otroligt svårt att sova med en sån, och den låter ganska mycket. Hamnar den lite snett så blåser det.

Nu har jag fått en Snarkskena från Elanders Dental.

Snarkskenan: Pelles egna ord

Hur landstinget behandlade sömnapnén och hur en snarkskena från Elanders Dental blev jokern som löste problemet. Här följer Pelles egna ord


Handläggningstiden hade passerat 10 månader från det att jag sökt för min sömnapné på vårdcentralen tills dess att jag blev kallad till lungkliniken. När kallelsen väl kom, blev jag kallad till sömnutredningsavdelningen för kontroll. Jag fick med mig en apparat hem som skulle registrera min sömn.

Sju månader senare blev jag kallad igen för att utvärdera vad apparaten registrerat. Man konstaterade att sömnen var under all kritik. Tydligen vaknade jag upp 30 gånger per timme, vilket inte är optimalt för att känna sig utvilad när man väl vaknar för att gå upp på morgonen.

När läkaren gick igenom behandlingsalternativen räknades operation och snarkskena bort till förmån för en CPAP-maskin (Constant positive air pressure). När jag tog upp alternativet med skenan ratades det förslaget snabb då läkaren inte trodde det skulle fungera. Väl hemma med en kompressor, ansiktsmask samt två meter slang lade jag mig för att sova. Det var ungefär ett år sedan nu.

Apparaten har funkat halvhyfsat för mig. Jag kände mig mer utvilad än vanligt MEN jag har en fru i sängen bredvid som inte har varit så nöjd. I princip varje natt har hon fått rätta till masken när den hamnat snett. Efter ett tag när hon tröttnat på denna nattliga orkan bad hon mig att kontakta sjukhuset och kolla möjligheten att testa något av de andra alternativen som bjöds.

Sjukhuset svarade att en skena var för dyr (6000-7000 kronor). Därför var det bättre att (med Landstingsögon) jag fortsatte med maskinen. Den kostar för övrigt hundra kronor i månaden att hyra vilket gör att läkarna förordar (förmodligen ivrigt påhejade av landstingspolitikerna) CPAP:en före andra alternativ. Sa jag förresten att jag heter Pelle är 44 år och bor i Örebro.

För några veckor sedan dök ett erbjudande upp att få en skena tillverkad på privat väg hos Elanders Dental. Jag var inte sen att tacka ja.

Två tandavtryck och en veckas väntan, sen låg skenan i brevlådan. 

Natt 1. Natten till lördag

Känslan var allt annat än van när jag stoppade skenan i munnen. Eftersom jag har alla visdomständer kvar, går skenan lika långt bak. Detta gjorde att jag, eftersom jag har sjukt svårt att stoppa saker långt in i munnen, fick lätta kväljningskänslor till en början.

Det spände av ovanan rätt rejält i käkarna dessutom. Jag somnade efter ungefär en halvtimme. Mitt i natten vaknade jag upp UTAN skenan i munnen. Efter idogt letande hittade jag den vid mina fötter. Fråga mig inte hur det gick till. När jag vaknade kändes det okey. Inte lika torr i munnen som med CPAP:en. Jag hade lite ont i käken i cirka 10 minuter efter att jag tagit ut skenan.

 

Natt 2. Natten till söndag

Skenan åkte in. Fortfarande stramar det lite i käken. Somnar snabbt och vaknar utvilad kl. 8. Det har inte hänt på åratal. Frun berättar att hon har vaknat upp och varit orolig över att jag inte levde pga. att det har varit knäpptyst hela natten. Fortfarande kände jag lite värk när jag tagit ut skenan.

 

Natt 3. Natten till måndag

Känner att jag redan har fått in rutinen. Det gör inte ont när skenan åker in. Kväljningskänslorna är som bortblåsta och jag sover hela natten utan problem.

Inga andningsuppehåll på 3 dagar. Ingen värk heller på morgonen. Man blir glad samtidigt som man blir besviken på Landstinget som borde ordinerat skenan från första början.

 

Natt 4. Natten till tisdag

Samtidigt som jag förbereder mig mentalt för ett 7-8 timmars pass med lätt framskjuten underkäke kommer jag att tänka på vad mycket smidigare saker och ting kommer bli utan "snarkmaskinen". Jag är ute ibland och spelar musik på någon slags hobbynivå. För några helger sedan var jag och några vänner i Norrland några dagar. Känslan när jag äntrade hotellet med basen i ena handen och snarkmaskinen i den andra kan beskrivas som allt annat än Rock n' Roll. När man sen packar upp allt får man alltid frågan: Använder du syrgas? Problemet är också att man ju alltid beroende av att det finns ström.

Hursomhelst.

Natt 4 flöt på utan några större problem. Vaknar utvilad och snoozar bara en gång vilket gör att jag kommer i tid till jobbet......

 

Natt 5. Natten till onsdag

La mig ganska sent. Vaknar upp utvilad till ljudet av näktergalens sång(som jag har på telefonen som väckningssignal). Kände mer nu än förut att käkarna har varit i en annan position än brukligt. Känslan försvinner efter ca. 5 minuter.

 

Natt 6. Natten till torsdag

Inget av värde finns att rapportera. Börjar känna mig van med situationen.

Erik Sjölund:

Agerade professionellt och tydligt

Snarkskenan sitter mycket exakt och bra, trevligt också att den är så diskret utformad. Man sover gott från första natten för skenans rörlighet gör att den inte stör alls.

Det var tandläkare Almroth som rekommenderade Elanders Dental. Jag tycker han agerade professionellt och tydligt förklarade vad han skulle göra.

Hans bemötande och arbetssätt gör att både jag och min sambo kommer fortsätta gå till honom.